Hitre povezave

2. mednarodni otroški likovni bienale 2015

Na Osnovni šoli Božidarja Jakca smo organizirali 2. mednarodni otroški likovni bienale. Likovna naloga natečaja je bila RISBA – linija, točka.

Na razpisani natečaj se je odzvalo 75 osnovnih šol iz Slovenije in 25 iz tujine.

Skupaj je na šolo je prispelo 477 likovnih izdelkov. Sodelujoče šole so poleg slovenskih tudi s Hrvaške, iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske, Avstrije, Mehike, Jordanije, Južne Amerike.

Izbor najboljših risb je opravila strokovna komisija v sestavi: doc. dr. Beatriz Tomšič Čerkez, doc. dr. Jurij Selan in redni profesor Darko Slavec.

Natečaj je potekal v treh kategorijah, razdeljenih v triade, najboljši trije izdelki vsake kategorije so prejeli nagrado. Poleg nagrad sta bili v vsaki triadi podeljeni po dve priznanji, ter v 2. triadi še posebno priznanje.

Zaključna kulturna  prireditev s podelitvijo nagrad in priznanj ter razstava risb natečaja sta potekali v mesecu novembru, mesecu spomina na slovenskega likovnega umetnika, mojstra linije, risbe in grafike, Božidarja Jakca. Ob tem dogodku je bil izdan izjemno oblikovan dvojezični katalog, v katerem so predstavljene tudi risbe nagrajencev.

Na prireditev so bili povabljeni tudi sponzorji in donatorji, brez katerih bi zastavljen projekt težko uresničili. V veliko čast nam je bilo, da sta se našemu vabilu odzvala častni generalni konzul Nepala, g. Aswin Kumar Shrestha, in častni generalni konzul Jordanije, g. Samir Amarin.

Zaključek prireditve smo nadaljevali z otvoritvijo razstave prispelih risb bienala z naslovom Risba poje veselo pesem, in sicer na Pedagoški fakulteti v okviru sodelovanja z Oddelkom za likovno pedagogiko.

Veseli smo bili dejstva, da je razstava prestopila prag naše osnovne šole in se zavihtela na fakulteto, kjer bodo otroške risbe lahko služile tudi kot delovno  gradivo bodočim likovnim pedagogom.

 Nataša Kranjčan, ravnateljica