Skoči na glavno vsebino

Tradicionalni slovenski zajtrk

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, PETEK 19. NOVEMBER 2021

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji.

Projekt je nastal na pobudo slovenskih čebelarjev. Poleg medu, zelo pomembne sestavine naše prehrane, Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo še kruh, maslo, mleko in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja.

Pomembno je, da se zavedamo, da hrana ne zraste v trgovini.

Da je hrana, ki je pridelana in predelana čim bližje nas oziroma v Sloveniji boljša za nas, naše okolje in vsa živa bitja.

Leto 2021 je razglašeno kot mednarodno leto sadja in zelenjave.

ZAJTRK S SADJEM – SUPER DAN

V Sloveniji ima sadjarstvo zelo pomembno vlogo, med drugim tudi zaradi pomena sadja pri zdravi prehrani in velikega potenciala za nadaljnji razvoj.

Najbolj razširjena sadna vrsta je Jablana.

Zakaj sadje:

– ker vsebuje veliko  zdrave z minerali bogate vode,

– je najbolj sveža in naravna hrana, ki odžeja, osveži in nahrani,

– ker uživanje sadja izboljšuje funkcije delovanja vseh  človeških organov tudi možganov,

– se ob uživanju sadja počutimo bolje,

– ker je sezonsko sadje  najcenejša zdrava hrana.

Učenci bodo zajtrkovali 1. šolsko uro.

Ogledali si bodo dva videa na temo slovenskega tradicionalnega zajtrka.

Teden od 15. 11. do 19. 11. je tudi teden slovenskega tradicionalnega kosila.

ZA ZAJTRK BODO UČENCI PREJELI:

ČRNI KRUH – PEKARNA DEVETA VAS

BIO MLEKO – KMETIJA ŽGAJNAR

BIO MASLO – KMETIJA ŽGAJNAR

GOZDNI MED – ČEBELARSTVO JERE

JABOLKA BIO TOPAZ – KMETIJA PODGRAJŠEK

VSA ŽIVILA SO PRIDELANA IN PREDELNA V SLOVENIJI.

Dober tek!