Skoči na glavno vsebino

Projekt Podarimo si prijatelja – podarimo si knjigo

POVRATNI OBISK V PRIJEDOR

V okviru mednarodnega projekta Podarimo si prijatelja – Podarimo si knjigo smo se 3. in 4. oktobra, s šestimi učenci podali v Prijedor (BIH). Z Društvom Slovencev “Lipa Prijedor” sodelujemo že 8. leto. Njihovi učenci se tam učijo slovenskega jezika, spoznavajo slovensko kulturo in s sodelovanjem ohranjajo stik s prijatelji.

Ob prihodu smo se namestili v hotelu Prijedor, kjer smo dobili super sobe in pojedli odlično kosilo. Pri kosilu so se nam pridružili tudi učenci iz Prijedora. Željni sprehoda smo se odpeljali v nacionalni park Kozara, kjer stoji spomenik svobode žrtvam, ki so se tam z Nemci borili med drugo svetovno vojno. Med njimi so bili tudi Slovenci. Predsednica društva Alenka Uduč nas je naučila tudi Kozaračko kolo. Vsi smo z zanimanjem zapeli in zaplesali. Po plesu smo se odpravili na sprehod po Kozari, v mali adrenalinski park in na ogled muzeja živalstva in rastlinstva na Kozari.

Za zaključek dneva smo se odpravili na sprehod po mestu in na prave “bosanske” čevapčiče. Po prijetnem druženju smo le prišli nazaj v hotel, kjer smo vsi komaj čakali, da se spočijemo in naberemo moči za nove dogodivščine.

Drugi dan nas je Alenka odpeljala v čisto sveže odprt mini živalski vrt, kjer so se učenci preizkusili v jahanju konja. Ogledali smo si različne živali: kenguruja, male opice, divje mačke, emuja, noja in nekaj domačih živali. Nato smo se odpeljali nazaj do Prijedora, kjer smo si ogledali prostore Društva. Alenka nam je razložila, kako poteka dopolnilini pouk slovenščine in zakaj je pomembno, da se vsi trudimo ohranjati stik z matično državo. K pouku namreč hodijo otroci, ki imajo enega od staršev po rodu Slovenca. Že marsikateri njihov učenec je prišel na študij v Ljubljano, Novo mesto ali Maribor. 

V spomin smo si izmenjali knjige, ki nas bodo spominjale na naše letošnje druženje. V Društvu so si zaželeli pripraviti  kuharski tečaj slovenske tradicionalne kuhinje, zato smo jim podarili kuharsko knjigo Slovenske tradicionalne jedi. Našo knjižnico pa bodo bogatile pravljice njihovega pisatelja Branka Ćopića. Za darila in prijetno druženje smo se zahvalili in si obljubili, da se naslednje leto zopet vidimo.

Pred odhodom domov nismo smeli izpustiti nakupovanja, zato smo se odpravili nazaj v mesto Prijedor, kjer smo nakupili darila za naše najbližje. Vsak s svojo nakupovalno vrečko smo se odpravili v naš kombi in se odpeljali proti Sloveniji. Ob poti smo se ustavili v Jasenovcu, kjer smo si ogledali muzej koncentracijskega taborišča in se sprehodili do  spomenika Kamniti cvet, ki je posvečen zaprtim in mučenim žrtvam 2. svetovne vojne. Malce šokirani in z mešanimi občutki smo se odpravili domov. Žal nobena vojna ni lepa, je pa del zgodovine. In prav je, da jo poznamo.

Naše skupne misli so, da nam je bilo lepo in nepozabno. 

Sabina Kirm