Skoči na glavno vsebino

V MOZARTOVI GLAVI

»Življenje na Dunaju je pač najboljša zabava!« zakliče Wolfgang Amadeus Mozart svoji Constanzi, s katero se je nekaj tednov prej poročil. »Poslušaj!«

Constanza sliši zamolklo topotanje, pokanje bičev, vreščanje, žvižge, dretje otrok. Ustavila se je in pogledala dol z mestnega zidu.

Mozart pa sliši čisto nekaj drugega. Že je potegnil na dan svoje pero in segel v žep plašča, v katerem je večinoma nosil s seboj nekaj notnega papirja. V divji naglici zapisuje melodijo – pa ne le melodije! Notira tudi tempo, ritem in glasbila, s katerimi bo ta melodija zazvenela.

Ekker, Ernest A.(1999). W.A. Mozart

Mozartovo polno ime je bilo Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Gottlich Sigismundus Mozart, njegov vzdevek pa Wolfie. Svojo uspešno glasbeno pot je začel kot otroška zvezda, pri rosnih dvajsetih pa je že dosegel vseevropsko slavo. Zaradi nastopanja po dvorih, je bil ves čas na poti. Mozart naj bi kar 14 let od svojih 36 preživel v kočijah.

Mozart je bil kot pop zvezdnik, saj lahko preberemo, da je leta 1785, ko je bil star 29 let, s klavirskimi koncerti služil dober denar, pa naj gre za zasebne nastope v salonu, pred javnostjo, hkrati pa je služil še kot dvorski skladatelj in zasebni učitelj. Zanimivo pri vsem je, da je večino koncertov organiziral kar sam, najel dvorane, svoj veliki klavir pa dal prepeljati kamor je pač bilo potrebno, a je kljub stroškom dobro služil. Ko je Dunaj obiskal njegov oče, je bil menda navdušen nad podjetnostjo sina, saj ta dostikrat novega dela sploh še pred tem ni nikoli zaigral v celoti, pa ga je že izvajal na koncertih.

Poleg glasbe je oboževal zabave, modo, družabne igre, hazardiranje. Življenje je zajemal s polno žlico in zaslužen denar je hitro kopnel.

Kot v Salzburgu, so tudi Dunajčani ponosni na Mozartovo kulturno dediščino. Mozart diha na vsakem koraku – maha s plakatov, tramvajev in avtobusov, je na majicah, dežnikih, njegova glasba doni iz koncertnih dvoran, zvočnikov restavracij …

Wolfie je v vsaki trgovini, slaščičarni, v obliki kroglic, pralin, kock in raznih tortic, prav vse sladke oblike pa imajo v sredini marcipan, ki ga obdaja lešnikova krema in čokolada.

Kot se spodobi, smo si tudi me privoščile Mozartovih dobrot ter obiskale Mythos Mozart, multimedijsko potovanje v Mozartove možgane.

Irena Koudela