Skoči na glavno vsebino

Darujem kilometre

Z letošnjo akcijo #darujemkilometre do Lune

Vsak deseti Slovenec živi s sladkorno boleznijo, preliminarni rezultati raziskave Nacionalnega inštituta za javno zdravje pa razkrivajo, da je v Sloveniji še 79 tisoč oseb, pri katerih sladkorna bolezen še ni bila odkrita.

V Zvezi društev diabetikov Slovenije zato že tretje leto zapored organizirajo akcijo ozaveščanja o bolezni #darujemkilometre. Z njo spodbujajo Slovence in Slovenke k telesni aktivnosti, ki pripomore k celovitemu obvladovanju bolezni.

Letos nastopajo še s posebej ambicioznim ciljem: zbrati želijo 384.400 kilometrov, kolikor znaša razdalja od Zemlje do Lune.

Sodelujoči kilometre zbirajo že od 1. junija na izbranih 12 pohodniških točkah po Sloveniji ali drugih pohodniških poteh, s tekom in kolesarjenjem.

V Zvezi društev diabetikov Slovenije so letos pripravili 12 pohodniških točk, ki so enakomerno razporejene po Sloveniji, prek katerih lahko nabirate kilometre. Na vrhu vsake od točk bodo organizatorji spremljali število oseb, ki so jih obiskale, opravljene prehojene kilometre in skupno višinsko razdaljo. Vseh 12 pohodnih točk je lahko dostopnih in primernih tudi za starejše osebe s sladkorno boleznijo in družine z majhnimi otroci. Točke so razporejene po celi Sloveniji, tako da ima vsak možnost lokalno prispevati svoje kilometre.

Število sodelujočih oseb v akciji #darujemkilometre bodo organizatorji spremljali na Facebooku in Instagramu prek fotografij vaših športnih aktivnosti. Zato vse sodelujoče naprošajo, da se na vrhu vsake od 12 točk, na drugih pohodniških poteh, na teku ali kolesarjenju, fotografirate, pri objavi na družbenih omrežjih fotografijo označite s ključnikom #darujemkilometre in pripišete število opravljenih kilometrov.

Akcija #darujemkilometre traja vse do 14. novembra, svetovnega dneva sladkorne bolezni, ko bodo organizatorji sporočili število zbranih kilometrov.

Pohodne poti – Zveza društev Diabetikov Slovenije (diabetes-zveza.si)