TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK, TRETJI PETEK V NOVEMBRU

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je tudi letos eden izmed osrednjih dogodkov dneva slovenske hrane, ki ga skupaj pripravljajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo in številni drugi partnerji.
Projekt je nastal na pobudo slovenskih čebelarjev. Poleg medu, zelo pomembne sestavine naše prehrane, Tradicionalni slovenski zajtrk sestavljajo še kruh, maslo, mleko in jabolko ali drugo sveže ali suho sadje brez dodanega sladkorja.
Pomembno je, da se zavedamo, da hrana ne zraste v trgovini.
Da je hrana, ki je pridelana in predelana čim bližje nas oziroma v Sloveniji boljša za nas, naše okolje in vsa živa bitja.
ZAJTRK S SADJEM – SUPER DAN
V Sloveniji ima sadjarstvo zelo pomembno vlogo, med drugim tudi zaradi pomena sadja pri zdravi prehrani in velikega potenciala za nadaljnji razvoj.
Najbolj razširjena sadna vrsta je Jablana.
Zakaj sadje:
– ker vsebuje veliko zdrave z minerali bogate vode,
– je najbolj sveža in naravna hrana, ki odžeja, osveži in nahrani,
– ker uživanje sadja izboljšuje funkcije delovanja vseh človeških organov tudi možganov,
– se ob uživanju sadja počutimo bolje,
– ker je sezonsko sadje najcenejša zdrava hrana.
ZA ZAJTRK SO UČENCI PREJELI:
ČRNI KRUH – PEKARNA DEVETA VAS
BIO MLEKO – KMETIJA ŽGAJNAR
BIO MASLO – KMETIJA ŽGAJNAR
GOZDNI MED – ČEBELARSTVO JERE
JABOLKA BIO TOPAZ – KMETIJA PODGRAJŠEK
VSA ŽIVILA SO BILA PRIDELANA IN PREDELNA V SLOVENIJI.
Dober tek!