Hitre povezave

1. Otroški likovni bienale OŠ Božidarja Jakca

V spomin na velikega slovenskega umetnika, katerega ime nosi naša šola, smo se odločili v šolskih letih 2012/2013 in 2013/2014 prvič v zgodovini šole organizirati »Otroški likovni bienale OŠ Božidarja Jakca«. Idejni vodja projekta je naš učitelj likovne umetnosti Skender Bajrović.

 

Likovni bienale bo, kot že ime pove, potekal vsako drugo leto, in bo zaplaval tudi v mednarodne vode.

 

Letošnji natečaj je potekal v dveh delih.

V prvem delu smo na vse osnovne šole v Sloveniji in zamejstvu  poslali razpis natečaja, na katerega se je odzvalo 36 šol s 108 risbami. Likovna naloga je bila RISBA – črta, linija, pika... Tema in tehnika nista bili določeni. Velikost likovnega dela ni smela preseči velikosti risalnega lista (format A3), dopustni pa so bili manjši formati. Izbor najboljših je izbrala posebej za to izbrana strokovna komisija: dr. Beatriz Tomšič Čerkez, izr. prof. mag. Črtomir Frelih in Jože Centa, akademski slikar.

Izbor je potekal v treh kategorijah, in sicer od 1. do 3. razreda, od 4. do 6. razreda in od 7. do 9. razreda. Razpisane so bile nagrade za tri najboljše risbe v vsaki kategoriji ter po pet priznanj. Komisija je podelila devet nagrad ter le dve priznanji v kategoriji 1. in 3. triade. Rezultate izbora smo v maju objavili na spletnih straneh šole ter v šolskem časopisu.

 

Drugi del bienala je bila zaključna prireditev, ki je potekala 12. 11. 2013 v prostorih naše šole. Zaključni del je bil ravno tako sestavljen iz dveh delov. Prvi del je bila prireditev, namenjena slavnostni podelitvi nagrad in priznanj, ki jo je spremljal krajši kulturni program, drugi del pa je bila otvoritev razstave risb in objava kataloga.

 

Na tem mestu bi se radi posebej zahvalili za finančno pomoč Mestni občini Ljubljana, podjetju Krka d.d., Ljubljanskim mlekarnam, d.d., Adriaticu Slovenica d.d., NLB d.d., trgovini Art v Ljubljani, Likovni šoli SAB in Šolskemu skladu.

 

Nosilca projekta Otroškega likovnega bienala OŠ Božidarja Jakca sta Skender Bajrović, učitelj likovne umetnosti, in Petra Shrestha, učiteljica slovenščine, pri izvedbi pa so jima z veliko truda  pomagali Eva Gril, učiteljica angleščine in španščine, Vanja Suhadolnik, učiteljica glasbe in zborovodja, ter Albina Milek, učiteljica tehnike in tehnologije.

 

 

                                                                                                                      Petra Shrestha

 

 V galeriji si lahko pogledate nekaj fotografij z zaključne prireditve.                                                                                                                                  

PISMO RAZPISA

NAGRADE IN PRIZNANJA

KATALOG

 

SPONZORJI

 • Starc Roman, Ljubljana Dobrunje                           
 • Biotera, Komenda                                                    
 • Količevo Karton, Domžale                           
 • Cesarsko Mesto, Ljubljana                                       
 • Promet Mesec, Logatec                                                        
 • Kopija-Nova, Maribor                                              
 • Ljubljanske mlekarne, Ljubljana                             
 • Nama, Ljubljana                                                       
 • Krka, Novo mesto
 • Trgovina Art, Ljubljana
 • Likovna šola SAB, Ljubljana
 • Mestna občina Ljubljana