Skoči na glavno vsebino

ZAKLJUČNA PRIREDITEV 5. MEDNARODNEGA BIENALA OTROŠKE RISBE OŠ BOŽIDARJA JAKCA

Na šoli je v sredo, 16. novembra 2022, ob 17.00  potekala prireditev ob zaključku 5. mednarodnega bienala otroške risbe OŠ Božidarja Jakca.

Prireditve so se udeležili, predstavnica Veleposlaništva Republike Hrvaške in predstavnica Veleposlaništva Republike Srbije, vodja oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje na Mestni občini Ljubljana ga. Marija Fabčič, člani strokovne komisije, nagrajeni učenci s starši, mentorji, predstavniki sveta staršev OŠ Božidarja Jakca, učenci in strokovni delavci OŠ Božidarja Jakca. 

Božidar Jakac je nekoč zapisal: Misel in beseda onemita, če nista napisana, podoba in obraz obledita, če nista narisana. Letošnja likovna dela, ki smo jih prejeli, ponovno dokazujejo, da ima vsak likovni izraz svoj prostor v času, da vsak likovni izraz nosi sporočilo našega prostora in časa. V likovnih razmišljanjih otrok tako iz Slovenije, kot po svetu odzvanjajo, vprašanja in tudi odgovori. Enaki smo, pa čeprav različni. Ne želimo si vojne, betona in pandemije, želimo si mir, neokrnjeno naravo z drevesi in želimo si zdravja.

Likovna naloga natečaja je bila RISBA – linija, točka. Natečaj je tudi letos potekal v treh kategorijah, razdeljenih v triade, učenci najboljših treh izdelkov iz vsake triade so poleg priznanj prejeli tudi simbolično nagrado. Na razpisani natečaj smo prejeli 342 likovnih izdelkov. Sodelovalo je 74 šol iz tujine z 201 likovnim izdelkom in 50 šol iz Slovenije s 141 likovnim izdelkom. Likovni izdelki so iz tujine prispeli iz 12 držav: Poljske, Nepala, Armenije, Slovaške, Španije, Hrvaške, Srbije, Črne gore, Romunije, Izraela, Jordanije in Grčije.

Izbor najboljših risb je opravila strokovna komisija, ki je bila na letošnjem bienalu prvič v mednarodni sestavi:

– višja predavateljica. dr. Uršula Podobnik z Oddeleka za likovno pedagogiko Pedagoške fakultete,

– g. Primož Krašna, z Zavoda RS za šolstvo,

– prof. mag. Margaretha M. Bauer, akad. slik, podpredsednica Združenja likovnih umetnikov Avstrije.

Veseli smo, da se je prireditve udeležil tudi pobudnik našega likovnega bienala, ki ga je pred 9. leti prvič organiziral, naš zdaj že upokojeni sodelavec Skender Bajrović. Skender Bajrović je postavil temelje na katerih smo gradili in z vsakim naslednjim bienalom rasli in premikali meje tako v številu sodelujočih učencev, šol in sodelujočih držav. 

Podelitve priznanj nagrajenim učencem in mentorjem so svojimi nastopi obogatili naši učenci: David Krstič je povezoval prireditev, Pavla Smrekar nam je zaigrala Čardaš na violi, Eva Flac je zaigrala Tamburin na flavti, Anja Grum je na klavirju spremljala Nelo Leskovic pri izvedbi Zdravljice in pesmi Imagine. Zoja Čufer je deklamirala pesem Ferija Lainščka Rumena. Grafenauerjev pogled na likovno ustvarjanje nam je v deklamaciji Slikar izpovedala Kristina Đurović. Z zadnjo točko sta nas z glasbenimi ritmi Jakac benda pozitivno pretresla David Ratajc in David Krstič.

Mestna občina Ljubljana, Krka d. d., Kitajska restavracija Cesarsko mesto, Društvo Naris, Delavska hranilnica, Zidarstvo Roman Starc, Kopija nova- vse za šolo na enem mestu, ART, Pitus doo, Pivka, Impuls Domžale, Erika Blatnik Macuh s. p., Mercator Emba in DZS so bili pokrovitelji bienala. Vsem pokroviteljem se zahvaljujemo za finančna sredstva in podarjene nagrade s katerimi bodo mladi likovni ustvarjalci še naprej razvijali svoj likovni talent, hkrati pa se bodo lahko ob ustvarjanju tudi posladkali.

Predno smo se poslovili smo se družili na sproščenem klepetu na pogostitvi v telovadnici šole.

Ob zaključku bi se rada zahvalila vsem nastopajočim učencem in vsem sodelavcem, ki so s svojo energijo, z idejami in z delom sodelovali pri projektu in zaključni prireditvi. 

Mladim likovnim ustvarjalcem tudi v bodoče želim še veliko likovnega navdiha, pozitivne energije in veselja pri nadaljnjem likovnem ustvarjanju.

Elvira Sušec, ravnateljica