Skoči na glavno vsebino

Digital media literacy: Essential skills for the digital age – 2. DAN IZOBRAŽEVANJA

Moi!

Vsak dan začnemo s spoznavanjem osnov finske kulture. Drugi dan izobraževanja smo na akademiji začeli popoldan, zato sva se Karmen in Iza zjutraj s sošolci odpravili na otok Suomenlinna.

Suomenlinna (Sveaborg) je ena izmed največjih morskih trdnjav na svetu. Bila je postopoma grajena, od leta 1748 naprej, na skupini 6 otokov, ki pripadajo Helsinkom. 

Okoli otokov Suomenlinne lahko vidimo kamnite zidove, zemeljske nasipe, topove in pisane hiše. Ohranjenih je približno 300 trdnjavnih stavb (utrdb), med drugim stavbe ruske trgovske četrti. Pravoslavna cerkev znotraj trdnjave je bila leta 1928 spremenjena v luteransko cerkev, danes pa je njena stolpnica preurejena v zracni in pomorski svetilnik. 

Suomenlinna je ena najbolj priljubljenih turističnih znamenitosti v Finski in predstavlja okrožje Helsinkov z 850 prebivalci.

Na akademiji smo nadaljevali s spoznavanjem finskih jedi, nato pa se čisto resno lotili diskusije o nevarnostih digitalne tehnologije. Prva naloga je za nas učence bila zelo zanimiva, saj smo z lego kockami morali prikazati pozitivne in negativne lastnosti, ki jih mi sami vidimo v digitalni tehnologiji. Vsak posameznik je prikazal nekaj drugega.

Ogledali smo si še dokumentarni film The Social Dilema. Ogled filma toplo priporočava vsem tako staršem, kot najinim sodelavcem, da boste dobili morda širši vpogled v delovanje digitalne tehnologije, predvsem pa socialnih omrežij. V mislih imejte, da je dokumentarec nastal na pobudo Netflixa. Film omenja vse večje algoritme, le Netflixa ni slišati. Zanimivo, mar ne …

Kot po vsaki aktivnosti, se tudi po tej nismo izognili diskusiji. Bila je res dobrodošla, saj je v vsakem izmed nas film prebudil kar nekaj dvomov in porodil ogromno vprašanj.

Moi, moi!