Hitre povezave

Bralne in poučne spletne povezave

V objemu domačega doma, lahko pobrskate po zanimivih spletnih straneh, ki vam ponujajo raznovrstno gradivo za krajšanje časa. Seznam povezav je pripravilo Društvo bralna značka in ga z veseljem delim z vami.

Bodite doma in naj vas branje popelje na različne breskrbne kraje.

1. Mladinska knjiga vam je pripravila vrsto aktualnih mladinskih romanov, ki jih lahko brezplačno preberete preko spleta ali si jo naložite na tablico. Klik na povezavo in branje se lahko začne.

https://www.e-emka.si/catalog/show/brezpla%C4%8Dne+eknjige/68?fbclid=IwAR39BZXjIi5ApHqqiFWz2RHZkCM_G9uKM1wQtxJsmyjst8-VAttgJX5CLco

 

2. Priporočilnica

V Priporočilnici predstavljamo najnovejše mladinske (tudi poučne) knjige. Objavljenih je že lepo število prispevkov (preko 300), v katerih so predstavljene dobre knjige, ki jih boste lahko ponudili v branje svojim učencem, otrokom ali vnukom. Pri večini prispevkih boste našli tudi spodbude za branje, ki jih boste lahko uporabili za morebitno nadaljnje delo s knjigo in motiviranje mladih bralcev. Prosimo vas, da na Priporočilnico opozorite tudi mlade bralce in starše!

 

3. Biblos

Ponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami.

Na Biblosu je na voljo za izposojo kar 542 e-knjig za otroke in mladino: Za otroke in mladino (542) 

Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic. Če starši ali otroci še niso vpisani v knjižnico, jim sporočite, da se je možno v nekatere splošne knjižnice včlaniti na daljavo.

Tukaj lahko preverite, katere od knjižnic ponujajo možnost včlanitve na daljavo: https://plus.cobiss.si/opac7/rsu.

Prelistajte kakšno revijo ali drugo spletno gradivo: mklj.si/gradivo/spletni-viri.

 

4. Uporabljajte:

Omogoča dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe. Pomagajte si z njim in uporabo predlagajte tudi svojim mladim in njihovim staršem.

Uporabna je morda tudi naslednja povezava: https://www.bralnica.com/aktualno/brezplacne-knjige-na-spletu-25-virov-kjer-si-lahko-brezplacno-preneses-knjige/.

5. Staršem/skrbnikom priporočam tudi uporabo zvočnih knjig za večerno poslušanje.

Čebelice

Oddaja Lahko noč, otroci

Radijske igre za otroke

Lahkonočnice

E-knjige Argeta Junior

Brezplačne e-knjige Založbe Zala.

Tudi Mobilna aplikacija Audibook brezplačno omogoča vse zvočne pravljice in ostale otroške zvočne knjige: http://app.audibook.si/
#zvocnepravljice #pravljice #zvocneknjige #avdioknjige #mobilnaaplikacija #Audibook

 

6. Spremljajte akcijo DIGITALNA SOLIDARNOST: https://digitalna-solidarnost.si/podjetja_in_brezplacne_ponudbe/
Na povezavi najdete seznam podjetji, ki ponujajo brezplačne storitve, ugodnosti ali rešitve za olajšanje življenja ljudi.

7. Med drugimi sta na seznamu tudi založbi Mladinska knjiga ter Založba Rokus Klett, ki omogočata dostop do različnih elektronskih in interaktivnih gradiv.

 

8. Domače branje v času samoosamitve: spletna kampanja, pri kateri na MMC-ju združujejo moči z Javno agencijo za knjigo (JAK).

 

Predvsem pa: ostanite zdravi!

Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS

Sabina Kirm

Bralne in poučne spletne povezave