Skoči na glavno vsebino

eTwinning

Najnovejše objave in novice

 • Mednarodni eTwinning projekt »Landscape Legends«
  Maja smo se najprej odpravili na tabor v Črmošnjice, kjer smo lahko v živo doživeli nekaj življenjskih okolij, o katerih so govorile naše legende in sicer so bili to gozd, potok in podeželje. Ko smo se polni … Preberi več
 • Projekt e-Twinning – Landscape legends
  Tema meseca maja je Industrijske pokrajine Slovenije.Vasja je na kratko predstavil kratek razvoj industrije na Slovenskem in nekaj območij, kjer je industrija v preteklosti pustila v okolju veliko negativnih posledic. Od onesnaženosti tal, zraka, vode, do ugrezanja … Preberi več
 • Mednarodni eTwinning projekt »Landscape Legends«
  V aprilu je bilo tema naših legend podeželje. Tokrat nas je obiskal David iz 9. razreda in nam predstavil slovensko podeželje. Njegova predstavitev je bila zelo zanimiva in na koncu smo mu bučno zaploskali. Tudi v mesecu … Preberi več
 • Projekt »Landscape Legends« Marec 2024
  Mednarodni eTwinning projekt »Landscape Legends« V marcu so bila tema naših legend mesta. Tokrat nas je obiskala Manja iz 9. razreda in nam predstavila slovenska mesta. Njena predstavitev je bila zelo izčrpna in na koncu smo ji … Preberi več
 • Mednarodni eTwinning projekt »Landscape Legends«
  V februarju je bilo tema naših legend morje. Tokrat nas je obiskal Anže iz 9. razreda in nam predstavil slovensko morje. Njegova predstavitev je bila zelo zanimiva in na koncu smo mu bučno zaploskali. Slovenska legenda o … Preberi več

Ostale informacije o projektu

Mednarodni eTwinning projekt »GreenDeal«

V letošnjem šolskem letu z učenci in učenkami 3. razreda v podaljšanem bivanju sodelujemo v mednarodnem eTwinning projektu GreenDeal. Septembra smo posneli kratko predstavitev naše šole v angleščini. Iz rabljenega kartona, zamaškov in starega časopisnega papirja smo izdelali logo, našega GD-ja, s katerim bomo sodelovali v izboru za najboljši logo projekta. Obiskali smo tudi Center ponovne uporabe na Povšetovi 4, kjer nas je prijazno sprejela gospa Irena in nas popeljala na voden ogled centra. Izvedeli smo veliko zanimivega in se zelo zabavali. Prav zadnji dan v mesecu pa smo se preko video konference srečali še z razredi iz ostalih držav, ki sodelujejo v projektu. Zapeli smo jim pesmico Barčica po morju plava in se tudi v živo predstavili eden drugemu. Pred nami je mesec oktober in nestrpno že pričakujemo nove izzive, ki nas čakajo v projektu GreenDeal. 

.

.


V mesecu oktobru so naši mednarodni prijatelji še izdelovali svoje logotipe za logo projekta, ki smo ga izglasovali v drugi polovici meseca. Največ mednarodnih glasov je dobil logotip francoske šole Ecole primaire publique Jules-Ferry , ki je tako tudi postal uradni logotip našega projekta GreenDeal. November je tu in z njim nove zanimive eko aktivnosti. Ob koncu meseca vam bomo v sliki in besedi znova predstavili, s čim smo se ukvarjali. 

Po jesenskih počitnicah smo se v šolo vrnili pripravljeni na nove izzive, ki so nas čakali v projektu GreenDeal. Prvi petek po počitnicah smo začeli z zanimivim poskusom. V dve cvetlični koriti smo nasuli zemljo, kostanje in jabolčne olupke. Zraven smo v eno cvetlično korito položili plastično, v drugo korito pa bio razgradljivo vrečko. Vse skupaj smo zasuli z zemljo in postavili pred šolski prizidek. Predvidoma februarja bomo pogledali, kaj se je zgodilo z obema vrečkama. Naslednji petek nas je obiskala učiteljica biologije Sarah Zlatković in z njeno pomočjo smo izdelali tri plakate o tem, kako pravilno ločujemo odpadke in  nasploh živimo okolju prijazno življenje. Plakate smo razstavili na panojih v jedilnici. En teden pa smo nato tudi sami doma s pomočjo posebne tabele spremljali, koliko različnih odpadkov smo pridelali in kako smo jih pravilno ločili. November se je iztekel in s pričakovanjem zremo v praznični december – le kaj nam bo lepega prinesel?

https://video.arnes.si/watch/qfm4pfpdxrqh

https://video.arnes.si/watch/mm5vdcf9wvz4

https://video.arnes.si/watch/wntjz4fr3dj0

Pa smo ga le dočakali – praznični december. Čarobni mesec lučk, daril, dobrih ljudi in prazničnih zimskih pesmi. Ker smo prva dva tedna v mesecu vsak dan dopoldne hodili na plavanje, smo bili popoldne že precej utrujeni. Zato smo se odločili, da našim prijateljem v tujini za decembrsko javljanje po zoomu zapojemo pesem, ki jo vsi znamo še iz vrtca – Zima, zima bela. Malce smo povadili, da smo se spomnili besedila, potem pa smo se pogumno postavili pred čudovito jelko, ki jo imamo na hodniku, in zapeli prijateljem. Posnetek je res lep in upamo, da bo našim prijateljem v tujini polepšal praznični december. A nismo se ustavili le pri pesmici. Našim prijateljem smo voščili vesel božič in srečno novo leto in sicer vsakemu v svojem jeziku, pa še v slovenščini in angleščini za povrhu. Najprej smo naslikali zastave Hrvaške, Italije, Francije, Moldavije in Slovaške, potem pa smo se s pomočjo posnetkov na internetu še naučili vsakega voščila posebej. Tudi vam vsem želimo lepe praznike in veliko sreče, zdravja in miru v novem letu.

SREČNO!

https://video.arnes.si/watch/dtvv3k1141hm

https://video.arnes.si/watch/chrrwvwp8s4k

Januarja 2023 smo se po božično-novoletnih počitnicah znova srečali v šoli in se lotili izdelave glasbil iz odpadne embalaže in ovsa. Iz teh recikliranih glasbil smo se naučili izvabljati razne zvoke in zaigrali Reciklirano simfonijo. Prisluhnete ji lahko v priloženem posnetku.

https://video.arnes.si/watch/lx6ql1blv0xy

https://video.arnes.si/watch/dgq2z8hnqdnl

Februar je bil zelo kratek in je tudi zaradi zimskih počitnic kar »padel mimo«. Marca pa smo bili spet zelo pridni. Po približno štirih mesecih izpostavljenosti raznoraznim vremenskim razmeram smo pogledali, kaj se je zgodilo v naših dveh cvetličnih koritih. Konec oktobra smo v eno korito zakopali kostanj, jabolčne olupke in bio razgradljivo vrečko, v drugo korito pa kostanj, jabolčne olupke in navadno plastično vrečko. Ko smo zemljo iz obeh cvetličnih korit stresli na šolski vrt smo ugotovili, da so se jabolčni olupki popolnoma razgradili, saj jih nismo nikjer več našli, kostanji so se delno razgradili, tudi od bio razgradljive vrečke je ostalo bore malo, edina, ki je izgledala popolnoma enako kot takrat, ko smo jo zakopali, pa je bila plastična vrečka. Rezultate našega eksperimenta si lahko ogledate v priloženih fotografijah.

https://video.arnes.si/watch/5sk725x6z1hg

 

V aprilu 2023 smo nabirali moči za maj, ko smo bili zelo, zelo dejavni. Na začetku meseca smo se najprej po zoomu srečali z vrstniki iz Zagreba. Zapeli so nam pesem Lepi Zagreb grad in nam prikazali, kako izdelati preprosto igračo. Mi pa smo njim pokazali, kako smo izdelali reciklirana glasbila in jim na njih tudi zaigrali našo Reciklirano simfonijo. Ob koncu druženja smo skupaj zaplesali tudi Račji ples. Bilo je zelo zabavno. Po druženju smo oves iz plastenk, ki so nam služile kot ropotuljice, posejali v dve cvetlični posodi in opazovali, kaj se bo z njim zgodilo. Zelo lepo je rastel, bil prijeten in nežen na dotik. Čakala nas je še priprava škatle presenečenja za vrstnike iz Francije. Odločili smo se, da jim bomo poslali nekaj iger, svinčnike, ki jih po uporabi lahko posadijo, krede za risanje po tleh in žogice iz reciklirane plastike, ki jih bodo francoski vrstniki v vročih poletnih dneh vedno znova lahko uporabili kot vodne bombice. Da bi bil učinek presenečenja še večji, smo v škatlo natresli še stiropor in jo seveda tudi lepo okrasili. Komaj že čakamo, kaj bo v škatli presenečenja, ki nam jo bodo poslali otroci iz Francije.

https://video.arnes.si/watch/16kknvzvhrsc

https://video.arnes.si/watch/s4m7tk3nkmff

https://video.arnes.si/watch/w83ch40b12vn

Pa smo jo dočakali: škatlo presenečenja, ki so nam jo poslali naši prijatelji iz Francije. Na dan, ko smo se odločili, da škatli odpremo, smo poklicali v Francijo in preko video povezave WhatsApp skupaj odprli vsak svojo škatlo presenečenja. Razburjenje je bilo veliko in na obeh straneh smo bili zelo veseli, da smo se videli. Po odprtju škatel in prvem površnem pregledu vsebine, smo si zaželeli lepe počitnice in si pomahali v slovo, potem pa smo se lotili »dela«, ki ga je pridno dokumentirala učiteljica Nina Srejš. Najprej smo se posladkali s pomarančnimi piškoti, potem pa prevohali še sivkini vrečki in sivkino milo, vsak je dobil svojo miniaturo francoske zastave, manjkal ni niti Eifflov stolp in še nekaj drugih malenkosti. V škatli presenečenja je bil tudi majhen kozarček marmelade, ki smo ga snedli z grisini. Škatla presenečenja je popolnoma uspela.

https://video.arnes.si/watch/mjz8z1nlydxk