Hitre povezave

Športne novice, junij 2013

V juniju se zaključujejo športna tekmovanja v vseh kategorijah na dveh množičnih prireditvah. 
Na Festivalu športa mladih v Kopru smo imeli predstavnike na finalu državnega prvenstva v judu in atletiki. Zaradi objektivnih vzrokov se naši dve atletinji nista udeležili državnega tekmovanja, več kot uspešno pa so našo šolo predstavljali judoisti: Aljoša Prokofjev Lampe, Luka Dedić, Jakob Mislej, Amar Salanović, Urh Resman, Sam Maasarani in Hana Sušnik, v različnih kategorijah. Dosegli so sledeče končne uvrstitve:

 • Aljoša  Prokofjev Lampe in Jakob Mislej - 2. mesto
 • Hana  Sušnik - 4. mesto
 • Urh Resman - 7. mesto
 • Sami Maasarani in Luka Dedić  - 9. mesto

Druga množična prireditev je bila Finale ljubljanske atletike in prvič tudi vzporedno razglasitev najboljših športnih šol mesta Ljubljane. Žal, tokrat nismo sodelovali v ekipnem delu tekmovanja, sta pa se naši dve predstavnici nežnejšega spola prvič predstavili v novih trenirkah, katere smo kupili s pomočjo denarja, ki so ga otroci zbrali na novoletnem bazarju ter z odličnima dosežkoma. Sedmošolka Erika Pust je v teku na 300 m dosegla z osebnim rekordom 8. mesto med dve leti starejšimi tekmovalkami, Daša Duc je ponovno izboljšala svoj in šolski rekord (9,38 m) v suvanju krogle in osvojila 3. mesto. Kolajno pa je prejela tudi Zala Resman v atletskem troboju za 3. mesto.
Ob dvajseti obletnici obstajanja naše šole
lahko rečemo, da smo doživljali na športnem področju vzpone in padce. V prvih letih smo z zanosom nosili ime nove šole in se izkazovali skoraj na vseh področjih. Sledil je padec zaradi nemogočih pogojev s strani organizatorja športnih tekmovanj. Vendar smo se ponovno dvignili in kar nekaj let vztrajali med najboljšimi športnimi šolami mesta Ljubljane in dvakrat zapored pristali celo na 1. mestu. Kopica razlogov je privedla do ponovnega padca pred tremi leti, ko smo zasedli šele 40. mesto. V lanskem šolskem letu smo najslabšo uvrstitev izboljšali za deset mest. Zato je ponoven vzpon med najboljših 10, točno na 5. mesto, odličen dosežek, h kateremu so pripomogli vsi, tako učenci kot učenke, od najmlajših do najstarejših.

Ponovno pa smo se izkazali tudi na nagradnih natečajih ŠOM-a, saj smo v državi osvojili 6. mesto za najboljšo spletno stran, 4. mesto za najboljše šolsko glasilo s športno tematiko in ponovno 1. mesto   za najboljšo športno fotografijo v digitalni tehniki. Priznanja in nagrade bomo prejeli 18. junija v prostorih MŠŠ.
Bravo za vse naše športnike!

Darja Borovšek

Atletika VAŠP, MAŠP in troboj

Za nami so še zadnja tekmovanja v atletiki. Z mešanimi občutki smo sodelovali na VAŠP-u in MAŠP-u, predvsem zaradi ekipnega dela tekmovanja. Z lahkoto smo sestavili ekipo pri obeh kategorijah fantov, no zataknilo se je pri deklicah, saj nismo imeli popolne ekipe ne pri eni, ne pri drugi starostni skupini.

Zato pa so nas kot posamezniki razveselili vsi ostali sodelujoči, saj so dosegli mnogo osebnih rekordov, dostojno zastopali šolo in po vrhu nanizali kar nekaj uvrstitev na stopničke. Pri starejših je Žiga Vehovec osvojil 3. mesto v skoku v daljino, Emil Cirikovič nas je prijetno presenetil z drugim mestom v skoku v višino, Daša Duc pa je naredila tisto, kar je pred tekmovanjem tudi obljubila. Osvojila je prvo mesto v suvanju krogle ter popravila šolski rekord, ki ga je vrsto let držala Mateja Breskvar in sedaj znaša 9,29 m. Še večje število kolajn so osvojili učenci 6. in 7. razredov. Tretji je bil Matic Kovič v teku na 600 m, Kaja Vrakelja Ljuboja z osebnim rekordom 2. mesto v sprintu in seveda naši zmagovalci: Erika Pust v teku na 300 m, Ruben Čižman v skoku v višino in naša najmlajša udeleženka, učenka 5. razreda Zala Resman, v skoku v daljino.

Medtem ko učenci od 6. do 9. razreda lahko tekmujejo samo v eni disciplini in štafeti, morajo najmlajši pokazati svoje atletske sposobnosti v treh disciplinah: teku na 60 m, skoku v daljino z zaletom in metu vortexa. Naši predstavniki v atletskem troboju so bili: Nikola Jovičević, Rok Seljak, Žiga Mehle, Jan Haznadar, Anes Huremović ter dekleta Zala Resman, Karin Kužnik, Lana Jovanović, Klara Vučko in Eva Vehovec. V obeh kategorijah smo dosegli v naši skupini ekipno 2. mesto, v posamičnem delu pa je izstopala Zala Resman, ki je v skupini C suvereno premagala vse udeleženke, med vsemi tekmovalkami ljubljanskih šol, pa je osvojila 3. mesto.

Čeprav nekoliko pozno, pa vendar le, smo dolžni čestitati za izjemen uspeh našim predstavnikom v športni gimnastiki. Maša Habič je ponovno osvojila 2. mesto v državi, tokrat v vajah na orodjih. Njen uspeh je dopolnil Blaž Šipoš Mehle, ki je tudi osvojil 2. mesto. Na tekmovanju so svoje prve izkušnje nabirali tudi četrtošolki Liza Mikeln in Ana Mislej ter učenec drugega razreda Jernej Flisar.
Na koncu naj omenimo še to, da sta se na posamično državno tekmovanje v atletiki, ki bo potekalo v Kopru v sredo, 5. junija 2013, uvrstili Daša Duc in Erika Pust. Tam pa bodo tudi naši judoisti: Aljoša, Luka, Jakob, Urh, Hana, Kristina … kajti sočasno z atletiko bodo potekali tudi zaključni boji v judu.

Vsem učencem iskreno čestitamo, tistim, ki  jih čaka še tekmovanje v Kopru, pa veliko športne sreče.

Darja Borovšek

Četrti športni dan

Športni dan za učence od 6. do 9. razreda bo v četrtek, 9. 5. 2013.

Za učence 6. in 9. razredov bo športni dan potekal po preverjanju nacionalnih preizkusov znanja. Na četrtem športnem dnevu so učenci lahko izbrali med naslednjimi dejavnostmi:

 • BASEBALL – igrišče ob Pesarski ulici

•    Oprema: kratke hlače (ali trenirka), rezervna majica, osvežilni napitek, kapa
•    Cena: 4 € - denar za dejavnost oddate vodji pred dejavnostjo

 • BOWLING – BTC

•    Oprema: udobne športne hlače, osvežilni napitek, rezervna majica
•    Cena: 6,4 €  - plačilo po položnici

 • GOLF igrišče na Barju  

•    Oprema: udobne športne hlače, osvežilni napitek, rezervna majica
•    Cena: 9 € - plačilo po položnici in stroški za prevoz z avtobusom v obe smeri (Urbana)

 • POHOD  po poteh spominov in tovarištva 6.–9. razred

•    Relacija: Štepanjsko  naselje – Fužine – Golovec – Rudnik – Livada
•    Oprema: udobne športne hlače, rezervna majica, pohodni čevlji,nahrbtnik za malico in osvežilni napitek, krema proti klopom
•    Cena: urbana kartica za prevoz z avtobusom št. 9 v smeri  šole

Ure odhodov in spremljevalce lahko preberete na povezavi: ŠPORTNI DAN

V primeru dežja bomo športni dan organizirali na drugi termin.

Vodja ŠD
Darja Borovšek

Športni dogodki, april 2013

Le prvi dan v preteklem tednu ni bilo športnega udejstvovanja naših učencev, vsi ostali dnevi so bili zaznamovani vsaj z enim. V torek smo ekipno tekmovali na spomladanskem krosu, kar pomeni, da smo imeli predstavnike v vseh starostnih skupinah, od prvega do devetega razreda. Povedati pa moramo, da sta k popolni ekipi pripomogla osmošolca Martin Ferle in Jona Slaček, saj so devetošolci imeli ta dan pisno preverjanje znanja. K ekipnemu uspehu sta pripomogla tako, da sta tekla z leto starejšimi. Veliko dobrih uvrstitev, tako pri najmlajših kot najstarejših, so s stopničkami nadgradila tri dekleta. Zala Resman 5.b in Erika Pust sta osvojili 2. mesto, presenetila pa nas je Inja Perič 8.b, saj se je prvič udeležila krosa in takoj osvojila bronasto medaljo. Podrobne uvrstitve si lahko ogledate na spletni strani Timinga.

V sredo so nas na področnem tekmovanju v plesu zastopala naša dekleta in prvič tudi predstavnik moškega spola, v dveh starostnih skupinah. Tekmovanje je bilo na OŠ Sostro in sicer v treh plesnih zvrsteh: hip-hop-u, latinu in popu. V malo okrnjeni zasedbi po šolskem tekmovanju, saj sta Indira in Amina zboleli, so vsa dekleta - Serena, Sinja, Amelija, Larisa, Julija, Katarina, Ajla in seveda Matevž prikazali veliko plesnega znanja, vendar se na žalost nobenemu ni uspelo uvrstiti na državno tekmovanje.

 

S tekmovanji so začeli tudi naši najmlajši učenci, in sicer v odbojki. V četrtek smo na naši šoli gostili fante, v petek pa so tekmovala dekleta. Med tem ko so naši fantje obe tekmi izgubili, so dekleta le okusila slast zmage. Oboji pa so nabirali prve igralne izkušnje ter kaj pomeni biti reprezentant  OŠ B. Jakca v igrah z žogo. Za fantovsko ekipo so nastopili: učenci 4.a Jure Komazec, Vid Hočevar, Nikola Jovičić, Denis Tara in Armin Handanović ter učenci iz 5.a Nejc Savšek, Lulzim Smakići in Lovro Tušar. Za dekleta pa: Nika Novak, Laura Kokot, Karin Kužnik, Zala Resman petošolke in učenke 4. razredov Ana Mlinar, Liza Mikeln in Diana Jelić.

Bravo naši športniki!

Darja Borovšek

Šolski plesni festival

V torek, 9. aprila 2013, smo imeli že osmo leto zapored šolski plesni festival. Sodelovalo je zelo veliko učencev od 1. do 9. razreda. Šolski plesni festival poteka v organizaciji športnega pedagoga Primoža Pintariča, na tekmovanje pa sta jih pridno pripravljali Metka Cigale in zunanja sodelavka Anja Štrukelj. Na prireditvi se nam je predstavila tudi plesna šola Tina, s katero zelo dobro sodelujemo. Da je tekmovanje potekalo v najlepšem redu, so skrbele učenke naše šole – Daša Duc kot povezovalka programa, Tia Pungerčar, Tinkara Smrekar in Kaja Vrakelja Ljuboja so seštevale rezultate ter Maja Sladič, ki je napisala priznanja – in priznane sodnice Maja Trček, Tina Bedenik Schmautz in Ana Bratina. 

Veseli nas, da je med sodelujočimi prisotnih čedalje več predstavnikov moškega spola, za dekleta pa »itak« velja, da rada pokažejo svoje plesno znanje. Veseli smo prav tako množičnega obiska prireditve s strani staršev in učencev naše šole. Plesalci so tekmovali v treh starostnih kategorijah, od 1. do 3. razreda (35 nastopajočih), od 4. do 6. razreda (15 nastopajočih) in zadnja kategorija od 7. do 9. razreda (7 nastopajočih), prav  vsi pa so morali pokazati kar nekaj plesnega znanja v hip-hopu, popu in latinu. Najmlajši so zaključili s tekmovanjem na šolskem nivoju,  šest najboljših iz drugih dveh kategorij bo svoje plesno znanje še preizkušalo na področnem prvenstvu, ki bo tudi tokrat na OŠ Sostro, in sicer 17. aprila.

 • V kategoriji 1.–3. razreda je bil vrstni red v finalu od 1. do 8. mesta sledeč:

Naja Maglič, Nika Maglič, Lan Kmetec, Eva Vnučec, Živa Jančar Bauman, Kaja Nemanič, Anja Pečenik in Ema Mikeln,

 • 4.–6. razred:

Amelija Kmetec, Serena Li Hui Zheng, Sinja Jenič Plevnik, Matevž Lampič, Lejla Selimovska , Larisa Dželadini, Lana Kurent in Melisa Kljajić,

 • 7.–9. razred:

Indira Salešević, Ajla Jašarević, Amina NIkočević, Katarina Geč, Julija Marter, Aleksandra Lazić in Urška Horvat.

Ponovno lahko rečemo: »Bravo za naše plesalce in le tako naprej!«

Primož Pintarič

Državno prvenstvo v plavanju

V petek, 12. aprila 2013, se je v Ribnici na Dolenjskem odvijalo državno tekmovanje v plavanju. Po prvi šolski uri, ko so nekateri sodelujoči opravili še pisne preizkuse iz znanja fizike in kemije, smo se s posebnim avtobusom odpeljali na tekmovanje. Po prihodu smo si najprej ogledali bazen, in ker imamo že kar nekaj izkušenj s teh tekmovanj (Kranj, Ljubljana, Maribor), se nam je v Ribnici dozdeval kar  premajhen.

Po uradni otvoritvi je sledilo razplavanje tekmovalcev, nato pa se je začelo zares. Prvi so v vodo skočili fantje in nato dekleta, ki trenirajo plavanje v disciplini 100 m mešano. Sledila so tekmovanja na 50 m kravl, kjer smo imeli tako pri fantih kot dekletih naša predstavnika, Dušana in Uršo. Na koncu pa je tekmovala še naša mlada mešana štafeta v postavi Katja Mačešić Šulterer, Nika Modic, Lia Hribernik, Luka Vojskobojnik Smrekar vsi učenci sedmih razredov, osmošolca Dušan Lalić in Nejc Babnik ter Urša Dimnik in David Dedić, devetošolca. Končno 8. mesto v državi je lep uspeh, saj vemo, da naša šola ne razpolaga z bazenom, kot šole, ki so zasedle mesta pred nami. Da se Urša Dimnik ni uvrstila na stopničke, sta bili usodni dve desetinki, le dve stotinki sekunde pa sta ločili Dušana Lalića do naslova državnega prvaka. Vseeno pa lahko rečemo, da je 4. mesto Urše in 2. mesto Dušana v državi ponovno enkraten uspeh naših športnikov. Vsem učencem za osvojena mesta in trud iskreno čestitamo.

mentorica Darja Borovšek

Ljubljansko prvenstvo v plavanju

Čeprav so prestavili tekmovanje v plavanju iz tradicionalnega termina v januarju na konec marca, so ta dan bile vremenske razmere bolj zimske kot pomladanske. Je pa po končanem tekmovanju v naši ekipi zasijalo sonce, saj so se naši učenci odlično odrezali. Pa pojdimo po vrsti. Zaradi zmešnjav, ki jih je naredil organizator, smo s tekmovanjem začeli z več kot pol urno zamudo.

Najprej so v bazen skočili mlajši učenci: Nal, Blaž, Nik, Gašper ter dekleta Nika, Tiana, Klara in Lana. V disciplini 50 m prosto so odplavali zelo dobro, saj so vsi izboljšali osebne rekorde v tej disciplini. Sledilo je tekmovanje mlajših v disciplini 100 m mešano (prsno delfin, prsni in hrbtni kravl), kjer je že tretje leto zapored sodeloval Danijel in z osebnim rekordom zasedel 8. mesto med 33 tekmovalci.

Sledila so predtekmovanja na 50 m prosto starejših učencev. Dušan, Aljaž, David in Luka so prav tako izboljšali svoje rekorde in na veliko veselje vseh, je bil s strani Dušana popravljen tudi šolski rekord, odplaval pa je tudi najhitrejši čas predtekmovanja. S svojim plavanjem na 50 m kravl nas je presenetila Urša, ki je tako kot Dušan popravila šolski rekord pri starejših dekletih in prav tako dosegla najboljši čas, Nika in Lia pa sta plavali osebne rekorde.

Pri starejših kategoriziranih učencih smo imeli tri predstavnike. Matic in Matjaž sta pokazala veliko znanja v vseh štirih plavalnih tehnikah, sta pa malo zaostala za svojima najboljšima rezultatoma, zato pa je Ana v isti disciplini tudi popravila šolski rekord. Dve finali na 50 m sta se končali fantastično. Dušan je bil ponovno najhitrejši in postal ljubljanski prvak, Urši pa se je za las izmuznilo prvo mesto. Veselili pa smo se tudi njenega drugega mesta oziroma srebrne medalje. Kot po navadi je desert na koncu in pri plavanju so to štafetna tekmovanja. Tokrat smo imeli dve štafeti. Mlajši so nabirali izkušnje za naslednja leta, starejši, v postavi Urša, Nika, Lia, Tiana, Aljaž, Luka, David in Dušan, pa so postali ljubljanski prvaki v mešani štafeti 8 x 25 m.
Kot posameznika sta se na državno prvenstvo, ki bo 12. aprila 2013, verjetno v Ribnici, uvrstila Dušan Lalić in Urša Dimnik in kot prvo uvrščena v Ljubljani seveda  tudi mešana štafeta.

Vsem plavalcem iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na državnem tekmovanju.

Darja Borovšek

Športne novice, marec 2013

V 1. ligi so nadaljevali s tekmovanjem mladi košarkarji. Na prvi tekmi so se resnično izkazali, saj so premagali OŠ Kolezijo s kar 25 točkami razlike. Zato pa so kar precej izgubili z vrstniki OŠ Vodmat in za en koš preveč z OŠ Polje. Namreč, pri uvrščanju od 2. do 4. mesta v 1. b ligi je prišlo do istega števila točk, zato je bila pomembna koš razlika medsebojnih srečanj. Z malo več sreče bi lahko dosegli 2. mesto in s tem sodelovanje v finalnem delu tekmovanja mlajših košarkarjev Ljubljane. Naj omenim še to, da sta zaradi manjkajočih učencev zaradi bolezni ekipi iz predtekmovanja priskočila na pomoč  Matic Hribar in Dino Omić. Zahvala pa velja tudi učencu 9.b, Arinu Toriću, ki je s pisanjem zapisnika pomagal pri organizaciji vseh tekem na naši šoli.

Z dvema zmagama in enim tesnim porazom so se v prvo ligo uvrstile tudi mlade odbojkarice. Pod vodstvom zunanjega trenerja Matjaža Brajerja so za našo šolo na vseh tekmah nastopile: Lea Gregorn, Una Haznadar, Nika Modic, Erika Pust, Damjana Tihelj Rozin, Sabina Berisha, Sara Janevski, v ekipi pa so tudi sodelovale Kaja Vrakelja Ljuboja, Elvina Garibović, Ana Ocvirk in Julija Marter.

Vsem učencem čestitamo, mladim odbojkaricam pa želimo veliko sreče v nadaljevanju tekmovanja.

Darja Borovšek

Državno prvenstvo v skokih na mali prožni ponjavi

Na pustni torek, ko je večina naših učencev predmetne stopnje sodelovala na zabavni prireditvi, sta Maša in Ana zastopali našo šolo na državnem tekmovanju v skokih na mali prožni ponjavi. Na tekmovanju sta morali prikazali obilico raznovrstnih skokov, med katerimi so bili tudi zelo zahtevni skoki »salta« pokrčeno, iztegnjeno … Koliko dobrega odriva s ponjave je potrebno za dober skok, je razvidno iz fotografij mentorja Andreja Zrimška. Prav zaradi tega smo ponosni, da je naša učenka Maša Habič postala državna podprvakinja v tej akrobatski  disciplini, njen uspeh pa je s 17. mestom dopolnila leto mlajša Ana Bergant. 

Darja Borovšek

Tretji športni dan

Tretji športni dan bo predvidoma v četrtek, 21. 2. 2013. Učenci bodo lahko izbirali:

 • smučanje,
 • drsanje,
 • dvoranske športe ali
 • pohod.

Preberite več navodil.