Centralna kuhinja na OŠ Božidarja Jakca (zaposlena 2 kuharici in 3 kuharske pomočnice).
Razdelilni kuhinji na Podružnični šoli Hrušica (1 kuharska pomočnica za polovični čas) in na OŠ Karla Destovnika Kajuha (1 kuhar in 1 kuharska pomočnica).
Šolski jedilnik
Se sestavlja po načelih zdravega prehranjevanja, ki jih je predpisalo ministrstvo za zdravje z upoštevanjem socialnega okolja in želja otrok.
Na šoli imamo oblikovano Komisijo za šolsko prehrano, njena naloga je soočanje z prehransko problematiko, pregledovanje jedilnikovi ipd.
Priprava jedi:
UPORABLJAMO:
- kuhanje v sopari – parnokonvekcijski pečici,
- dušenje z manjšo količino olja,
- dušenje v lastnem soku in z dodatkom vode.
IZOGIBAMO SE:
- cvrtju živil, še posebno paniranemu mesu in ocvrti zelenjavi, vključno s krompirjem,
- uporabi soli.
SADJE IN ZELENJAVA
- vsak dan pri malici ponudimo sadje ali zelenjavo,
- ko je pri malici zelenjava, otrok lahko v kuhinji dobi jabolko,
- če je le možno uporabljamo sezonsko sadje in zelenjavo.
MESO
- 2-krat do 3-krat na teden v jedilnik vključimo rdeče meso,
- 1-krat do 3-krat na teden v jedilnik vključimo perutnino,
- najmanj 1-krat tedensko poskušamo postreči z ribami,
- izogibamo se kosom mesa z vidno maščobo,
- 1-krat tedensko ponujamo brezmesni obrok.
MLEKO IN MLEČNI IZDELKI
- mleko oziroma mlečne izdelke ponudimo vsaj 2- do 3- krat tedensko.
ŽITNI IZDELKI
- uporabljamo čim več izdelkov iz polnozrnate moke (kruh, žemljice),
- sladice iz polnozrnate moke,
- različne vrste muslijev-
URAVNOTEŽENA PREHRANA V OBDOBJU OTROŠTVA IN MLADOSTNIŠTVA JE DOBRA POPOTNICA ZA KAKOVOSTNO ŽIVLJENJE IN BOLJŠE ZDRAVJE!!
VIRI
- Praktikum jedilnikov zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah od prvega leta starosti naprej, Cirila Hlastan Ribič …[et al], Ljubljana 2008, Ministrstvo za zdravje: Zavod Republike Slovenije za šolstvo
- Smernice zdravega prehranjevanja v vzgojno-izobraževalnih ustanovah od prvega leta starosti naprej, M. Gabrijelčič Blenkuš … [et al], Ljubljana 2005, Ministrstvo za zdravje